Home » gezonde verf

Verf die schadelijk is voor de gezondheid bestaat eigenlijk niet meer. Verf in de Europese Unie geproduceerd , wordt streng gereglementeerd. De inzichten groeien en de normen met de jaren strenger.

Toch blijkt wat goed is voor mens (en milieu), niet voor iedere mens goed. Sommige mensen worden ziek van stoffen die ‘iedereen’ verdraagt, ze reageren allergisch. In principe kun je voor iedere grondstof allergisch zijn. Maar er zijn een aantal notoire – ‘natuurlijke’ – allergenen die meer mensen treffen en die toch veelvuldig in verf verwerkt worden.

Allergie is jammer genoeg een vlag die vele ladingen dekt en dat aanpakken houdt meer in dan het beheersen van de luchtkwaliteit tijdens en na het schilderen.

Van allergieën, daar kennen we bij Paint Form The North werkelijk alles van. Dat is niet eens een rhetorische overdrijving. Omdat we zelf ervaren dat het leven met een allergie niet volgens een boekje verloopt.
Bij Paint From The North krijg je advies over allergieveilige verf van ervaringsdeskundigen, niet van sales persons. En een stevige technische bagage. Dat vind je nergens anders.

Een allergeenvrije wereld is onmogelijk. 

Wij houden niet zo van labels en logo’s en pictogrammen en slogans. Die leggen een voorzichtige basisnorm op die geldt voor de gemiddelde allergische persoon maar daarom nog niet voor jou of mij. Niet iedereen reageert in dezelfde mate op dezelfde stoffen.

Veiliger is niet hetzelfde als veilig, net zoals ‘minder slecht’ nog ver staat van ‘goed’.

Een allergielabel gebruik je om je te beroepen op expertise van anderen maar dat volstaat voor ons niet. Wij streven ernaar om ons die expertise zelf toe te eigenen. Pas dan kunnen wij een antwoord bieden op de echte uitdagingen.
Want het gaat niet alleen om wat er in de verf gaat – en wij eisen transparantie van onze leveranciers – maar ook welke stoffen er met de verf reageren.

Is er een specifieke bezorgdheid, vraag gerust en wij zoeken het voor je uit !

LUCHTZUIVERENDE VERF

Er is heel wat te doen om verf die de lucht zuivert, met een grote waas van mysterie. Luchtzuiverende verf, luchtzuiverende straatstenen… het idee wordt vaak gewekt dat die materialen vervuilende stoffen opnemen. Dat is niet zo. Het principe berust op bepaalde mineralen die werken als fotocatalysator om vervelende of schadelijke vluchtige stoffen – formaldehyde is zo’n typische voc – versneld af te breken tot onschadelijke stoffen.

Vaak wordt gewerkt met titaandioxide, het mooie witte pigment dat toch al in kwalitatieve verven zit en dat gaan fabrikanten vermarketeeren tot een nieuwe bijzondere eigenschap.

Bovendien is er een catch. Bepaalde grotere molecules breken, ook in contact met TiO2, juist af tot bvb formaldehyde, zodat je eigenlijk netto formaldehyde creëert.