Home » BACK TO NATURE by Guido Sterkendries

Met gepaste trots presenteren wij onze samenwerking met onze goede vriend Guido Sterkendries. Je kent hem vast van zijn fotoboeken “Pure Gold” en “Pure Amazonia”. Sedertdien heeft hij niet stilgezeten en je vindt hem nu op zijn soja-vrije kippenboerderij met de allerbeste eieren ter wereld en nog heel wat lekkers erbij.

Guido Sterkendries vond het een uitdaging om enkele van zijn favourite colours te vertalen naar zijn BACK TO NATURE verfreeks, omdat hij heel sterk gelooft in de impact die verf heeft op onze omgeving.

We kunnen er nog meer over vertellen maar dat laten we liever aan meesterverteller Guido over…

Nature & Health : we’re looking in the same direction.

Paint From The North ontwierp de verflijn, Guido Sterkendries koos de kleuren uit zijn leefwereld die hijzelf belangrijk vindt.

En zo was er :

BACK TO NATURE by Guido Sterkendries

De Kleuren


Guido koos voor een selectie inspirerende kleuren refererend naar zijn levenswerk in het Amazonewoud en zijn nieuw project, de soja-vrije kippenboerderij. Kleuren die niet alleen voor hem een intense betekenis dragen, maar ook een bijzondere bijdrage leveren aan een mooie en rijke leefomgeving.

– The Past : de kleuren die diepste indruk hebben achtergelaten op Guido
– The Present : de kippen en hun eieren inspireren tot de prachtigste kleuren voor een eigentijds binnen- en buitenschilder- werk

De verf

Tindra is een wonderlijk produkt !
Een ongeziene kleurdekking, rendement en schrobvastheid, een volwaardige afgewerkte verf in 1 laag. Naargelang de verftechniek creëer je een subtiele zijdematte afwerking of een rijke volle glans. Er verdampt geen water uit en ook geen solventen (VOS) dus RENDEMENT TOT 20 M2/L !

Tindra is ook even veilig voor binnengebruik : de lakverf voor de langste levensduur op vloeren en trappen, keukens, werkbladen…

Muuri is een waterverdunbare muur- en meubelverf.
Voor een strakke eggshell afwerking. Overtreft in dekkracht de gebruikelijke acrylaat/polyurethaanverf door het hogere pigmentgehalte. En even schrobvast. Maar ook Muuri is volledig petrochemievrij, ook qua kleurstoffen. Bovendien extra schimmel- en bacteriewerend !

Paistaa is een waterverdunbare satijnglans lakverf.
Overtreft in dekkracht de gebruikelijke acrylaat/polyurethaanverf door het hogere pigmentgehalte. En even schrobvast. Maar Paistaa is volledig petro- chemievrij, ook qua kleurstoffen.
Bovendien extra schimmel- en bacteriewerend !

Skydda is een waterafstotende en vlekwerende minerale muurverf.
Een verf die optimaal presteert zowel in binnen- als buitenomgeving.

Binnen is Skydda de verf die je nodig hebt voor de zuiverste binnenlucht, in combinatie met een vlekwerende afwerking.

Buiten is Skydda door zijn waterwerend karakter en alkalisch milieu versterkt zelfreinigend. Steeds dampopen voor een ademende buitenmuur.

Skydda hecht ook op reeds geverlde ondergrond.

Guido vertelt

“Groen in de ogen, groen voor de ogen… Wat is het al steeds een drang geweest die diep in de meesten van ons verscholen zit, het op te zoeken na periodes van duistere dagen, de winter zeg maar… Hoeveel tinten van groen ik al ooit heb kunnen onderscheiden, daar sta ik nog zo vaak van versteld… In Vuurland bestond een natuurvolk die in hun taal tien verschillende woorden ontwikkeld hadden om groentinten te onderscheiden van elkaar.

Het Amazonewoud is de huisvesting van de grootste verscheidenheid aan groen die ik als explorator al heb kunnen waarnemen in een uitgestrektheid die duidelijk magie uitstraalt. Een magie die werelden van vroeger en nu samen laten vloeien, vergelijkbaar met de Rio Negro en de Amazone die na een lange tocht één grote stroom worden. Indrukwekkender kan ik me iets niet voorstellen tenzij het de aantrekking van een vrouw betreft. Die eveneens een magische uitstraling heeft, waar je jezelf door de allesomvattende verliefdheid, verblind door het ongeziene effect, wil mee vermengen tot je er één mee kan worden. Aantrekking, afstoten, terug aantrekken, ontdekken, veroveren… Het zit in een deel van de mensheid als sinds mensenheugenis. Maar in huidige tijden wordt dit commercieel samengevat. Hetgeen ik als pure ziel steeds als pijnlijk heb ervaren, omdat deze veroveringen gepaard gaan met vernietigingen dat het geen lust meer is voor het oog dat denkt in licht. Ons oog staat geprogrammeerd, elk afzonderlijk, naar vertrouwde omgevingen liefst.. Maar hoe vertrouwd kan je oog geraken met sferen van beton, rechtlijnigheden, strakke ingebonden blokvormige bouwsels der ‘moderne’ mensheid! Wie voelt er zich echt goed bij… Hoe groot is de honger en de zin, terug steeds groen aan te leggen, op te zoeken, ermee te vereenzelvigen. De chaotische frisheid ervan aan te raken, te voelen. De zuiverende werking ervan in je ziel te laten komen, zodat wij terug opgeladen worden. Teveel zielen hebben zelfs niet meer de kennis of de kracht om het op te zoeken, bij gebrek aan visie. Tenzij je terug gaat naar die Oersferen die nog steeds mensen in hun schatkamers der natuur huisvesten, die de sterkste genendragers zijn van Homo sapiens sapiens. Op die maagdelijk pure plekken van onze Aarde waar ze nog volledig in harmonie met hun bedreigde wereld leven, wat wij Natuur zijn gaan noemen als onderscheid van ons stadsbestaan. Eenmaal ik als reizend fotograaf in deze wereld van immens groen werd opgenomen door krijgerstammen die mij zagen als ‘mogelijke’ vijand, omwille van mijn blanke huid, bedekt met blonde haren – vroegen ze; wie ik was?!

Van welke stam ik voortkwam… Welke krijgerskills ik in me had… Na vele jaren van zelfkennis, reizen doorheen Scandinavië, historische opzoekingen, mensenkennis, kwam ik erachter dat –  hoe ze mij en mijn broer als kind noemden het nog overeen kwam met hoe ik me steeds heb gevoeld en gedragen ; een Viking afstammeling van zeer Noordelijke herkomst. Wat hebben onze voorouders toch verkend en veroverd om te overleven in een wereld die even onherbergzaam voor de meesten is als het magische Amazonewoud. De gelijkenissen tussen Indiaanse clanveroveringen en die van de Noormannen krijgt aparte betekenissen en gelijkenissen mijns inzien. In een wijdere context werd vastgesteld dat de beruchte ‘wolven van de zee’ nooit zijn onder gegaan door hun aanpassingsvermogen en vastberadenheid. Daardoor zijn ze zich onder ‘ons’ gaan vermengen. Ik voel me verbonden met zoveel, dat ouder worden in al deze werelden steeds meer fascinerende eigenschappen vertoont. Alle mensen op onze aarde zijn verbonden met de Natuur, daar we er een onderdeel van uitmaken. De menselijke bloedlijnen die ons allen verbinden, roepen naar nieuwe waardes, die zielszuiverend zijn. Met een tint van groen als een jong varenblad dat zich ontrolt, nadat het nieuwe deel uit een donkere huisvesting ontwaakt om het nieuwe licht te benaderen..

Araucana groen,

Een Zuid-Amerikaans kippenras dat groenachtige eieren legt, waaruit voort vloeide dat mensen ze gingen aan de man brengen, door erop te duiden dat ze cholesterol armer waren, hetgeen in de hetse van het cholesterol tijdperk een louter verkoopstunt was en zelfs een bewezen fabel. Elk kuiken heeft vetten nodig om te ontwikkelen in een ei. Enkel kan men stellen dat ze kleiner van omvang zijn en dus in dat verband minder cholesterol inhouden dan een ei van een groter ei-leggend kippenras. Om de mythes te doorbreken en toch de magie aan te duiden van een zeer aantrekkelijke kleur, lanceren we onder meer het zachte Araucana-groen in een twaalfkleurig pallet van de ‘Back To Nature’ kleurlijn, gewijd aan de kippen en hun eieren. Laat het uw ogen welgevaren en geniet van elke natuurlijke kleur dat op uw netvlies neerstrijkt, want het is een verademing in een tijdperk van agressieve kleurendominantie waar onze geesten niet rijker van geworden zijn.

De kleur die onze voorkeur krijgt is bepalend welke karakterkenmerken we in ons hebben.  Zoals enkele voorbeeld kenmerken;

Vurig rood: dominant en durfal
Zonnig geel: hoe meer zielen hoe meer vreugd
Zachtaardig groen: niet te beroerd om mee te denken
Helder blauw: weldoordacht
Verrassend paars: niet in een hokje te plaatsen

Als dit al hoofdkleur eigenschappen zijn volgens psychologen zijn er zoveel bijkleuren mogelijk in de natuur dat je kan stellen dat zoveel meer karakter eigenschappen bestaan, waar we mee door het leven gaan en hoe bepalend dit is, hoe we ons voelen. Vaak zonder dat we het bewust beseffen.

Volgens de advokaat-psycholoog Dr. William Marston, die in 1928 een boek schreef, ‘Emotions of normal people’, komt er via kleurkeuze veel aan het licht. Zijn doel was om mensen inzicht te geven – via kleuren – in hun eigen gedrag en in dat van hun medemens. Want alleen mensen die elkaar begrijpen, kunnen hun interactie en hun samenwerking verbeteren. Een gedachte die volkomen logisch is, zeker als we de kleuren meer op elkaar afstemmen en waar de uitkomst ervan volkomen gunstig is voor alle leeftijden.

Via onze soja vrije kippen boerderij met bessenopbrengst lanceren we dus kleuren als Araucana-groen, Lepelaar-geel, Bixus-rood, Harpy Eagle-grijs, Vicentei-blauw, Marans-bruin.”

Guido Sterkendries

Eco-and Amazon explorer/conservation photographer