Verf is een afwerkingslaag die tegen een stootje moet kunnen. In veel gevallen kan het oppervlak vuil opnemen en dat moeten we er weer af krijgen. Schrobben op verf betekent heel veel stootjes en niet iedere verf kan dat aan. Schrobvastheid is een belangrijke bekommernis.
Eigenlijk zijn er 2 soorten schrobvastheid : droge en natte. Maar een ander probleem is vuilwerendheid.
Met de droge schrobvastheid – eigenlijk veegvastheid – valt het normaal wel mee. Een goed bindmiddel zorgt ervoor dat je verf niet afpoedert als je er met bv je mouw tegenaan wrijft. Maar zelfs dan durft het nog tegenvallen, sommige muurverven poederen wel af.
Natte schrobvastheid is moeilijker waar te maken
Het is de chemie achter het bindmiddel die het doet, vooral bij watergedragen verven. Als je bindmiddel na het drogen opnieuw kan week worden door het aan water bloot te stellen (bv cellulose of leem), dan heb je eigenlijk een reversibele verf. Soms is dat juist een pluspunt, bv in de restauratietechniek.
Omdat er veel verschillen bestaan, wordt dit in een norm beschreven : DIN EN 13300 en DIN EN ISO 11998. Deze norm beschrijft in enkele kwaliteitsklassen hoeveel materiaal er afslijt bij een welomschreven schrobbeurt.
Wat de norm in het midden laat, is wat de impact is op de glansgraad van je oppervlak want ook dat kan flink tegenvallen. Maar zelfs bij harde kunststoffen is dit een gekend probleem !
Vuilwerendheid bepaalt of het vuil bovenop de verflaag blijft liggen, of er indringt.
De meest poreuze (dampopen) verf is een zegen voor de levensduur van je gebouw, maar niet per se voor de hygiëne. Hoe hoger de doorlaatbaarheid van een verf, hoe meer kans het vuil er niet bovenop blijft maar in de verflaag trekt, zoals de natuurlijke kleurstoffen van bv tomaat of koffie, vetten, zuren…
En dan is er nog onzichtbaar ‘vuil’… Bacteriën, schimmels en zelfs virussen kunnen zich op ieder oppervlak vastzetten, groeien en daar een tijd overleven.
Wij beschikken over uniek geformuleerde binnenverf met een antibacteriële en fungicide werking, zonder schadelijke bestanddelen. Gecertificeerd volgens norm ISO 22196.